Friday, 15 October 2010

I know I Learn...& I g0t something..dats it..=)






























































salam seantero ceruk..hehe,ni.."kabare?wes mangan?"ha..jwb2x..

ok la..act nk kongsi cerita sedikit tentang pengelibatan dalam progrm mahupun projek..kire aktiviti dlm komuniti la..hmm, x dpt dinafikan jika kite terlibt dlm xtvt2 seperti ini, sebenarnya memberikan pengalaman yg cukup besar & menarik.

ingin saya kongsikan sedikit cerita mengenai diri tatkala dikehendaki menjadi jawatan Pengarah Projek..Huhu,...selalu soalan pertama yg menerjah, "eh, kenape aku, boleh ke???" toing3x....terpinga2 kejap..namun, jika situasi yang berlaku apabila semua mata akan memandang sy, menantikan jawapn..maka sy pun akan terkulat2 menjawab" ok...insyaallah..."huhu..itu kalau sy la......maybe bg setengah orang die akan tunjukkan level of confidence yg tinggi..and terus say "Yes..baiklah!!.."

hakikatnya, menjadi seorang ketua mmg memerlukan byk sokongan dan teamwork yg mantap..coz itu sgt2 lah penting...bg sy, sy mmg suke kan pengalaman mcm ni, & alhamdulillah sedari sekolah tadika sampai la da dekat UK...M ni, sy jenis yg melibatkan diri dlm pelbagai kegiatan xtvt sama ada sbg ketua, penolong, atau ajk bawahan jerrr,huhu...pada permulaannya sy akan rasa, oh...ini sungguh menyusahkn, menyedihkan, Membebankan...

nak2..bile kite mengalami konflik emosi...well....perempuan kan selalu mengalaminya tatkala bulan sedang mengambang...kui3x.....bg sy, sy akan cuba rilexkan diri, dan pesan pd diri jgn terlalu ikut emosi....be cool fathin...be cool....huhuhu...emosi mmg penting, tp jgn terlalu ikut emosi..bhaya...orang x suke kan...ngeh3x...

ok, kite sambung balik td....well, apabila kerja2 tadi berjaya dilunaskan dengan jaya dan penuh komitmen..we gonna feel something amazing, unbeatable...awesome...!! wahhh...bestnyer....SYUKUR ALHAMDULILLAH..n mcm2 lg lah...kepuasan tu yang memberikan sy perasaan yg bercampur aduk...

sy masih terigt lg antara projek besar yg latest, yg sy buat dan menjadi ketua adalah anjuran kolej yang diberi nama Krnival Intelek Siswi atau KARISMA pada 24-26 September 2010, yang mana program tersebut berlangsung selama 3 hari 2 malam...penat???.....fuhhhh...bese la..mane program x penat kan..alhmdulilh..semua lancar dn if ade mslh pun ia nya dpt diatasi dgn sebaik mungkin....tapi apa yg betul2 terkesan dlm memori sy..ialah pada malam post mortem, yg terakhir, sy yang sepatutnya memberikan ulasan, pandangan, atau komen, hya mampu terdiam menahan sebak........................sekadar mengungkapkan "THANX SEMUA" cukup menjdikan air mata sy deras....................sedangkan mereka semua tahu, sy jenis yg banyak cakap...and gelak2..aishhh....kelakar btul la....=]

yup, sebetulnya pada malam tu...............i hv a feeling yg ssh nk digambarkan...setelah puas fikir, bru sy faham..sepanjang mengendalikan sesuatu projek/program yang menjdikan sy menumpukan seluruh fokus dan komitmen yang tinggi, disamping melalui pelbagai cabaran yg genting2.....menyebabkn sy cukup terharu apatah lgi mengenangkan program dah berakhir.......hehehehhe..

Jadi, biasanya yang tinggal hya lah kenangn terindah dan x lupe PENGALAMAN...kite akan berjumpa dengan banyak orang, dan banyak ragam.....ini lah pengalaman yg cukup bererti....so, sy harap sy terus bersemangat dan lebih berusaha agar hidup sy lebih bermakna...gteww...ampun maaf jika ade yg salah silap... so sy letakkan sekali pic2 berkaitan k..^^ ~~~Sekian Dulu~~

Akan Ku Jumpa - Nadia Aqilah Bajuri (+Lirik)

luv dis song much2x..=) layan..

Thursday, 14 October 2010

Saya Bangga saya JAWA....hehe


salam..kabare?
hehe...
waras opo orak...?
tu dia...da cakap jawa..


So.. kite berbalik kepada tajuk di atas, tentang saya bangga saya Jawa...em, kadang-kadang saya musykil dan tertanya-tanya....kenape orang jawa tapi malu nak mengaku jawa..aissshh...sedih betul kalu ada orang yang macam ni..lihatlah berapa ramai orang jawa yg da berjaya dan alhamdulillah dalam kalangan famili saya pun mereka semua berjaya menamatkan pengajian di peringkat universiti..tahniah abang2 dan kakak2 ku.....hehe....doakan sy pulak dapat graduate pada 2012 neh....gittuu...insyaallah...=)

orang Jawa di Selangor yang terbanyak tinggal di kawasan Tanjung Karang, Sabak Bernam, Kuala Selangor, Kelang, Banting, dan Sepang. Mereka masih mengekalkan beberapa unsur Jawa meski tidak total. bahkan di tempat saya pun, iaitu di KG JALAN KEBUN, orang Jawa masih lagi ramai.....hehe..

Di sini ingin saya kongsikan rentetan cerita berkenaan REWANG, yang lazim dilakukan jika mengadakan kenduri khususnya bagi orang2 Jawa....lets follow..........

Amalan rewang sememangnya sudah sinonim untuk masyarakat Melayu terutama di Selangor dan Johor. Malah perkataan rewang itu sendiri, dikatakan berasal dan cukup popular di kalangan masyarakat Melayu-Jawa.

Bukan saja dipraktikkan ketika akan berlangsungnya majlis perkahwinan besar-besaran, rewang juga sering digunakan sebagai kata ganti untuk membantu tuan rumah sebagai persediaan majlis kenduri kecil-kecilan, misalnya kenduri kesyukuran.

Amalan ini juga tidak akan lengkap, jika tiadanya kudap-kudapan tradisional seperti tempeyek, kuih layang-layang, lemper, bahulu atau lengkong (sejenis jeli sirap), sebagai makanan sampingan buat tetamu rewang.

Tapi bila bercakap pasal rewang, teringat pula satu lagi istilah, 'berkat' iaitu bungkusan nasi minyak yang diberikan kepada setiap tetamu untuk di bawa pulang seperti dalam kenduri kahwin, tapi tradisi itu jika dilihat pada masa kini kian terhakis.....huhu...nampaknya kalu nak cerita pasal orang Jawa ni mmg banyak sangat...dan, alhamdulillah...SAYA BERJAYA SELESAIKAN TUGASAN BG FIELD WORK BERKENAAN MASYARAKAT JAWA....pada bulan 2, 2010....nak tahu lebih lanjut...bley tgk repot tersebut....WAKAKA....em..before tu..sy nk ckp sedikit bahasa jawa..

" mugo2 aku iso dadi wong seng apik, iso nolongi wong..." hehe..yo wess...aku wes arek lungo iki...sambung meneh dino laen...=))))..papai..& salam..



video

Wednesday, 13 October 2010

PERKONGSIAN CERITAKU DARI KEMBARA USM, PENANG..





salam...................
hehe..alhamdulillah, seronok sangat dpt spent time selama hampir 3 hari dari 8/10-10/10/2010 pergi to
USM, Penang...macam2 perkongsian menarik diperolehi..mereka semua sgt sporting, bes..rase mcm x kekok langsung at da first ktorg sampai...mmg dasar komunikasi....mestilah mesra and ramah gteww....hehe...

walaubagaimanapun...ade satu kisah yg nk diceritakan disini..fuhh..pada mulanya, mmg terkesima sekejap...mane tak nya, bas yang kami naiki tiba2 tayar meletop menyebabkan berlaku geseran and, of coz time tu semua cuak gilerr.....rase macam nak terbabas pun ade...ya Allah.."Muge kami semua selamat" , getus hatiku...syukur...bas berjaya dihentikan, dan semua penumpang selamat....terima kasih ya Allah....=)

kemudian , pd hari Ahad 10/10/10, kami semua dikejutkan dengan cerita tentang kemalangan yang melibatkan bas ekspress, hingga mengorbankan 12 orang..fuhhh..mmg seram baca berita tuh..itu semua kehendak Tuhan..diharapkan kita ambil iktibar..permudahkan dan lancarkan perjalanan kami ya Rabbi....

nwei, disini nak kongsi pic2 menarik sepanjang di USM, & ROUND2 PENANG...Yehhoooo..pic dekat atas nun.....he......^^