Friday, 28 January 2011

~rumah perlindungan wanita~


~as slm...sume......wahhhh...weekend yg terase kurang sket beban....dush3x....tp hakikatnyer masih byk lg urusan yg perlu diselesaikan...hehe..cam x caye je masih berada di kolej amin, ukm...hua3x.......org da cuti sem la..=(
x pe la..hmm, act nk post entry ni lame da....tp x ter post2x..gteww..., so arini free sket...then bley la share kan,^^....

yahh..berbalik pd tajuk entri di atas, last wik rasenyer kami ber4 ade buat intvw...dis is kire cam field work for mjlh....then kami(AFRIDA, SALEEDA, HASLIZA, DAUS)..go to rumah perlindungan wanita........yeahhh, dimana?? di shah alam lahh..ouch!!!my hometown...sonok dpt bwa mereka2 ini ke my home skali............hehe,..umahku syurgaku..dpt gak la singgah menatap wajah emak & abah yg plg gojes itew....=PP'

ok..act kami g umah perlindungan wanita ni, nk dptkan bahan iaitu tntg isu hubungan luar nikah dalam kalangan remaja dan anak2 muda, hingga munculnya pelbagai gejala seksual spt seks bebas, homoseksual, pornografi, pelacuran, sumbang mahram, pembuagan bayi, penderaan seksual dsb. wahhhh...(seyes plak ayat aku nih..)_..ye la..ini isu yg seyes...harus lah beria kan??gteww..so, sume gejala2 ini lah yg kami akan masukkan dlm our magazine, ADVOKASI..mmg bes bile kite dpt dgr sendiri pngakuan mangsa2 & sama ada dorng ni, dirogol, secara paksa atau rela melakukan hubungan tersebut dsb....bak kate org 1001 mcm ceghiter lahhhhh..da cam hikayat plak**

yup guys..sumetime when we involve in dis field practically, there are too many things happen dat we never noe b4 dis...its quite suprising..i guess , dis issue become critically social illness...so, where is our contribution towards dis prob??....hukhuk..hopefully i could do sumthing, even it just a little pieces,but i show my effort....well, from report, kes pembuangan bayi semakin meningkat..sian bayi2 yg x berdosa iteww..inilah implikasi bsr, disebabkan mslh perhubungan luar nikah & seks bebas yg kian meruncing dlm masyarakat kite....

~wujudnyer rumah perlindungan wanita, bukan bermaksud menggalakkan lg kes2 sedemikian...sebaliknyer, we shud think in broad skop...kdg2 wanita ini menjadi mangsa nafsu serakah sehingga terjadinye sumbang mahram, diperlakuakan spt binatang, diamik kesempatan, dirogol, dan mostly kes2 spt ini,mangsa tersebut berada pd persekitaran yg x selamat, even family sendiri x mampu nk lindungi mereka...like fmily berantakan..

so dat mangsa x de hala tuju, tmpt nk bergantung...dgn perut yg memboyot disebabkan pregnant...so here,,..rumah perlidungan wanita Darul WARDAH, cube bertindak memainkan peranan utk mengatasi kemelut ini...spt yg dimaklumkan, rumah ni ade syarat2 tertentu, untuk memupuk kesedaran kpd mangsa melalui pelbagai modul, spt dari segi kerohanian, kemahiran dll...

okeh,jom layan pic2 ini..muke kami..dan Ustazah Hazelina( my kak ipor) .muke mangsa x bley letak..=p

dari kiri,hasliza, me, fyda, n saleeda

konon2 khusyuk bncg ngan si daus menyut..hehe


ustazah hazelina=)..hepi gteww..


nk balik da...ini lah umah perlindungan tu,lokasi RAHSIA..haha

so.......as masyarakat yg btggjwb & penyanyang, sama2 lah kite bantu mengatasi hal demikian,. at least tunjukkan sokongan, bukan memandang serong, or bg negatip persepsi..always saling igt dan nasehat..


okeh...tu la serba sedikit i nk share....smpi ketemu lg yer....ini coretan, bunyik nyer agak seyes gtew...yeah, mood xcited plus muke berkerut2...=] papai...

1 comment:

  1. cik, boleh tolong rekomenkan saya masuk ke rumah ni?

    ReplyDelete